Atık Pillerin İnsanlara ve Çevreye Zararları
Atık Pillerin İnsanlara Çevreye Toprağa ve Çocuklara Zararları 2021. Pil hayatımızda her noktadasın da kullandığımız enerji kaynağı. Doğru kullanılıp, bittiğinde doğru noktalara atılırsa zararı olmayıp geri dönüştürülebilir. Piller çöp değildir. Cam, kağıt, Plastik ve tetra pak gibi geri dönüştürülebilir. 2004 yılında kurulana TAP(Taşınabilir pil üreticileri ve ithalatçıları derneği) Türkiye de taşınabilir pi sektörünün gelişmesini, büyümesi ve ekolojik dengenin bozulmaması ve atık pilleri yarı toplanmasına ,yok edilmesine geri dönüştürülmesini sağlıyor.
Bu nedenle atık pillerini plastik kavanozlarda, cam kavanozlarda ağızları bağlı kapalı olarak toplayıp. Okullarda, marketlerde, muhtarlıkta ve belediyenin atık pil toplama noktalarına atabilirsiniz. Bu atık piller toplanır ve Kocaeli, Ankara daki Ayırma tesislerinde kimyasal yapılarına göre ayrım yapılır. Geri dönüştürülür ve hammadde olur.
Bu hammaddeler işlenerek kalem, çatal bıçak, cep telefonu, bilgisayar v.b. ürünlerde ham madde olarak kullanılır.
Atık Pil içindeki kimyasal maddeler nedeniyle ağır metaller içermektedir. İnsanı, Toprağı ve denizlere zararı çok büyüktür.
Atık Pillerin İnsanlara ve Çevreye Denizlere Toprağa Verdiği Zararlar
Toprağa ve denize karışan piller bu sayede bitkiler(buğday, ayçiçeği, mısır, balık, un) ve balıklara zarar verir.
1-Yapısında lityum barındıran piller diğerlerinden daha tehlikelidir. En büyük tehlike de meraklı minik mucitleredir. Yapısında nikel barındıran pilleri açabilir duvardan duvara atabilirsiniz. Küçükken sizler de pillerin içini açmışsınızdır. Fakat lityum iyon (telefon bataryaları) ve lityum polimer piller (model uçak , araba, kumanda pilleri) yani lipolar fiziksel zarar gördüklerinde hava ile temasa geçerek yanmaya başlarlar. Bu kimyasal Suyun içerisine bile atsanız sönmez.
2– Civa ,kadmiyum, nikel, lityum gibi kimyasalları barındırırlar.
3- Pilin içindeki “civa” böbrek ve karaciğerde hasar, kas güçsüzlüğü, denge bozukluğu, sağırlık, kanser ve sakat doğumlara neden alabiliyor…
4- Pillerin kimyasalları toprağa oradan da yeraltı sularına karışabilir.
5- Nörolojik bozukluklar, merkezi öfke, kanser, böbrek ve karaciğer hastalıklarına neden olur.
6- 1 adet kalem pil 4 metrekare toprağı üretim yapamaz hale getirir.
7- Kadmiyum: Akciğer hastalılarına, kansızlık, doku tahribatı, prostat kanserine neden olur.
8– Kurşun: Uykusuzluk, kabızlık, zihin bulanıklığı, böbrek, felç ,kuvvetten düşme, kanser vb. gibi bir çok hastalığa sebep olur.
9- Bitkilere ve balıklara suyu yolu ile geçer ve bu bitki, balıkların yapısını bozarlar.
10- Kısacası Piller Tüm Bitki, Hayvanlara ve İnsanlara direkt, dolaylı olarak ağır zararlar vermektedir.
Aile eğitiminde ve Okullarda geri dönüşüm, atık yönetimi dersleri verilmelidir. Ağaç yaş iken eğilir.

Atık Pil Toplama Noktaları
http://tap.org.tr/atik_pil_toplama_noktalari_nerede-123.html
Atık pillin geri dönüşümü, atık pillerin zararları vikipedi, atık çöpp pillerin çevreye ve toprağa verdiği zararlar ödev. Atık çöplerin zararları nelerdir, pilin toprakta kaç yıl kalır çözünür yararları ve zararları, yeni atık pillerin çocuklara zararları, atık pillerin zararları kısaca, atık pillerin zararları maddeler halinde.