Çöp Nedir?
Çöp Nedir? Atık ve çöp aynı anlama gelmemektedir. Her ne kadar çoğu kişi bu iki kavramı aynı anlamda kullansa da atık ve çöp birbirlerinden farklı ve karıştırılmaması gereken kavramlardır.
Bir daha kullanılmayacak olan ve doğaya atılan ya da bırakılan bir kısım malzemenin içinden, kağıt, karton, metal, cam, plastik gibi yeniden değerlendirilebilir olan maddeler ayrıldıktan sonra kalan ve artık geri kazanımı ya da geri dönüşümü mümkün olmayan malzemeye çöp denmektedir.
Yani çöpün depolanması ve yok edilmesi gerekir. Çöpün geri kazanımı olamaz. Oysa atıklar, içinde barındırdığı maddelerin ayrıştırılması ve özelliklerine göre işleme tabi tutulması ile geri dönüşüm sağlanan ve ülke ekonomisine katma değer yaratan kısımdır.
Katı atık olarak da ifade edilen çöp(waste), üretim ve kullanım faaliyetleri sırasında ortaya çıkan ve çevreye ve insan sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı olarak ortaya bırakılması sakıncalı olan her türlü maddedir.
1991 yılında çıkarılan Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’ne göre katı atık, üreten kişi veya kuruluş tarafından atılmak istenen ve çevrenin korunması ve insanların sağlığı açısından, düzenli bir şekilde ortadan kaldırılması gereken katı maddelerdir.
Çöp Nedir ?
Yönetmelikte katı atık olarak ifade edilen çöpler, katı halde bulunan ve kullanılamaz hale gelmiş, istenmeyen maddelerin hepsini kapsar. Çöpler dört grupta toplanabilir:
- Evsel katı atıklar: bunlar konutlardan atılan, tehlikeli ve zararlı atık tanımına uymayan, bahçe, park ve piknik alanları gibi yerlerden gelen çöplerdir
- Endüstriyel nitelikli katı atıklar (tehlikeli ve tehlikesiz atıklar)
- Tıbbi katı atıklar
- Özel katı atıklar
Katı atık aslında, tehlikeli atıklar, sıvı atıkları ve atmosfere yayılan gazlar dışındaki bütün atık maddeleri kapsayan genel bir kavramdır. Çöpler daha çok, evsel katı atıkları kapsamaktadır. Çöpler, cam, teneke kutular, alüminyum ve benzeri metaller, yiyecek atıkları, kağıt, karton, plastik, deri, bahçe atıkları. İiri atık olarak tanımlanan buzdolabı, çamaşır makinası, koltuk ve elektronik araçlar, çelik, beton gibi inşaat atıkları, zirai atıklar gibi oldukça geniş bir yelpazeye yayılır.

Hurda plastik, bakır, cam, kağıt, karton, gazete, mavi kapak, kablo ve her çeşit hurda konusunda en güncel bilgileri almak. Gelişmeleri ve fiyatlamaları takip etmek ve hurda alışverişi yapmak üzere www.hurdabilgi.com web sitesi faaliyete geçmiştir. Hem bu site üzerinden, hem de https://hurdabilgi.comforum adresinden foruma üye olarak forum üzerinden, alıcı ve satıcılar ile temasa geçebilir, bilgi alışverişi yapabilirsiniz.