Geri Dönüşüm Nedir ?
Geri Dönüşüm Nedir ? Metal, plastik, kağıt, karton, demir, pil, lastik, akü, oyuncak, bakır, döküm, tıbbi atık her ne tür hammaddeden üretilmiş olursa olsun. Kullanım ömürlerini tamamlamış malzemelerin toplanarak, bir takım fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilmesi ve yeniden hammadde haline getirilmesi, bu şekilde yeniden üretimde kullanılması işlemlerine geri kazanım denilmektedir. Daha kısa bir anlatımla, artık kullanılmayan ve atılacak durumda olan geri dönüştürülebilir atıkların, yeniden ham madde olarak kullanılmasına geri dönüşüm veya geri kazanım denmektedir.
Doğal kaynaklar gittikçe tükenmektedir. Bu kaynakların sonsuz olduğunu düşünmek yanıltıcıdır. Bugünden önlem alınmazsa, gelecek nesilleri çok daha kötü bir doğa bekliyor. Geri kazanım dönüşüm çalışmaları, doğal kaynakların tükenmesini önlemek, atık miktarını düşürmeye çalışmak ve atıkların kaynağında ayrıştırılmasını sağlamak için yapılmaktadır. Bakır, demir, alüminyum, plastik, cam, kağıt, mavi kapak, kablo, elektronik malzemeler ve benzeri her çeşit atıkların geri kazanımın ve tekrar kullanımının sağlanması, doğal kaynakların tükenmesini önleyecek ve kullanılan enerjide büyük ölçüde tasarruf sağlayacaktır.
Yapılan araştırma sonuçlarına göre, kullanılmış kağıdın tekrar kağıt hammaddesine dönüştürülmesi ve üretimde kullanılması, hava kirliliğini yüzde 84 oranında, su kirliliğini yüzde 35 oranında etkilemekte, su tüketimini yüzde 45 oranında düşürmektedir. Ayrıca bir ton atık kağıt, sekiz ağacın kesilmesini önlemektedir.
Geri Dönüşüm Nedir ?
Bu nedenle geri kazanım dönüşüm çalışmaları son derece önemlidir. İşte bu çalışmaların kazandırdıkları:
- Doğal kaynaklar korunmuş olmaktadır.
- Enerji tasarrufu sağlanmaktadır.
- Atık miktarı düşürülerek çöp işlemlerinde kolaylık sağlanmaktadır.
- Geri kazanım dönüşüm geleceğe ve ekonomiye yatırım yapmak demektir.
Geri kazanım dönüşüm önemi çalışmalarının birinci aşaması toplamadır. Değerlendirilebilir özellikteki atıkların, çöple karışmadan ve kirlenmeden kaynağından toplanması en doğru yöntemdir. Bu durumda geri kazanım dönüşüm çalışmaları daha kısa sürede ve yüksek verimle yapılmış olur.
Hangi maddeler geri dönüştürülebilir ?
- Kimyasal atıklar.
- Cam.
- Kağıt.
- Alüminyum.
- Plastik.
- Piller.
- Motor yağı
- Akümülatörler.
- Demir
- Bakır
- Pet, Damacana, Su pet şişeleri
- PVC pimaş
- Karton, Defter, Kitap, Dergi, gazate
- Döküm.
İkinci aşama sınıflandırmadır. Toplanan atıklar cinslerine ve durumlarına bağlı olarak birbirinden ayrılır ve geri kazanım dönüşüm tesislerine ayrı ayrı gönderilir. Bu işlemin de kaynağında yapılıyor olması, zaman, nakliye ve işçilikten tasarruf sağlayacaktır.
Üçüncü aşama değerlendirmedir. Toplanmış ve sınıflandırılmış atıklar, geri kazanım dönüşüm tesislerinde, bir takım kimyasal ve fiziksel işlemlerden geçirilir ve yeniden hammadde olarak üretimde kullanılmaya hazır hale getirilir.

Son aşama artık geri dönüştürülen hammaddenin üretimde kullanılarak ekonomiye kazandırılmasıdır.
Geri dönüşümün faydaları nelerdir? Maddeler Halinde Yaraları Nelerdir?
Günümüzde hiç bir malzeme, atık, hurda çöp ve değersiz değildir. Yeniden kullanım, atıkların ayrıştırılmasıyla elde edilen hammaddeler ile yeniden üretime kazandırılmasıdır.
- Çevrenin korunmasına katkı sunar.
- Daha az doğal madde tüketimi olur.
- Kaynaklar daha ekonomik kullanılır.
- Geri dönüştürülen atıklarını toplayanlara ekonomik fayda sunar.
- Geri kazanılan malzemeleri ile ayrı bir ekonomik değer üretilir.
- Çevre kirlenmesi azalır.
- İnsan sağlığına zarar verecek çöp atıklara engel olunur.
- Enerji verimliliği artar.
- Ekonomiye katkısından dolayı güçlü ekonomi oluşmasına yardımcı olur.
- Ayrı bir sektör oluşturarak iş kapısı oluşturur.
Hurda plastik, bakır, cam, kağıt, karton, gazete, mavi kapak, kablo ve her çeşit hurda konusunda en güncel bilgileri almak, gelişmeleri ve fiyatlamaları takip etmek ve hurda alışverişi yapmak üzere www.hurdabilgi.com web sitesi faaliyete geçmiştir.
Hem bu site üzerinden, hem de https://hurdabilgi.comforum adresinden foruma üye olarak forum üzerinden, alıcı ve satıcılar ile temasa geçebilir, bilgi alışverişi yapabilirsiniz.