Plastiklerin Üzerindeki Numaralar ve Tanımları
Plastiklerin Üzerindeki Numaralar ve Tanımları Anlamları Neledirdir ?
Plastiklerin Üzerindeki Numaralar ve Tanımları. Plastik doğada bulunan bir madde değildir. Var olan elementler kullanılarak belli bir sıcaklık ve basınç altında, kimyasal yöntemlerle elde edilen bir maddedir. Genel olarak ham petrolün işlenmesi sonucu rafineride kalan malzemelerden elde edilir. Plastikten yapılan maddeler ucuz, hafif ve kolay işlenebilir. Bu yüzden de çok farklı yerlerde kullanılır ve ne yazık ki bu maddelerin çoğu bir defa kullanılıp atılır. Hacım olarak çok yer kapladıkları için de çevre kirliliğine neden olurlar. Bu sorunu çözmek üzere, yakın zamanda, tekrar işlenebilmeleri için geri kazanım çalışmaları başlatılmıştır.
Çevre kirliliği yaratmalarından öte, daha büyük boyutta bir tehlikesi daha var plastik malzemelerin. Su şişeleri, gıda kapları, biberonlar, emzikler, streç filmler ve günlük kullanımda daha birçok eşya plastik malzemeden yapılıyor. Bunların kanserojen etkiye sahip oldukları çeşitli araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Gıda ile temas eden bu ürünlerin, sağlık açısından, belli standartlarda üretilmesi gerekiyor. Ancak denetim eksikliği ve vurdumduymazlık yüzünden insan sağlığı ciddi tehlike altındadır.
Plastik kapların altına bakılırsa, yukarıda bahsedilen geri kazanım çalışmalarını desteklemek amacı ile, geri dönüşüm işareti içinde rakamlar bulunduğu görülür. Bu rakamlar o plastik ürünün hangi maddeden yapıldığını gösterir. Bu rakamlar 1 ile 7 arasındadır ve özellikle 3 ve 7 numaralı olanların, insan sağlığına zararlı oldukları için, gıda ile temas eden kaplarda kullanılmaması gerekir.
Plastiklerin Üzerindeki Numaralar ve Tanımları
Ancak bu kurala uyulduğu pek söylenemez. Çikolata paketlerindeki folyo, yoğurt kapları, plastik bardaklar ve benzeri gıda ile teması olan ürünlerde, hatta biberon ve emzikler bile maalesef plastik kullanılıyor. Çünkü denetim yok, üretici firmalar sterilizasyon kurallarına uymuyor, üretim, taşınma ve pazarlama sırasında çok fazla güneş ışınlarına maruz kalabiliyor ve hijyen kurallarına uyulmuyor.
Özellikle plastik ürünlerden PVC sağlığa zararlı bir ürün ve kullanılmaması gerekiyor. PVC’nin üretimi, kullanımı ve geri dönüşümü sırasında çevreye dioksin yayılıyor. Bu madde insan ve hayvanların yağ dokusunda birikiyor ve üreme fonksiyonlarına ve bağışıklık sistemine zarar veriyor. PVC kullanılan plastik bardaklarda, sıcak çay ile birlikte bu kanserojen etki daha fazla artıyor. Ya da yoğurt gibi bakteri üretimi devam eden tüketim ürünlerinde plastik kapların hiç kullanılmaması gerekiyor.

Plastiklerin Üzerindeki Numaralar ve Tanımları
Şimdi plastik kaplarda kullanılan bu numaraların ne anlama geldiklerine bakalım:
- 1: Polietilen Tereftelat (PET)
Yumuşak ve şeffaf olan ve gıdalarda bir kerelik kullanım için güvenli kabul edilen plastik ürünlerdir. Genelde su, meşrubat ve yağ şişelerinde kullanılıyor. Geri dönüşüm oranı yüzde 23’tür.
- 2: Yüksek Yoğunluklu Polietilen (HDPE)
Bu plastik ürünler mikrodalga fırınlarda ve bulaşık makinelerinde kullanılabilir. Süt şişelerinde, deterjan kutularında, market poşetlerinde kullanılıyor. Geri dönüşüm oranı yüzde 30′dur.
- 3: Polivinil Klorür (PVC)
İçinde bulunan zararlı maddeler gıdalara sızdığı için kesinlikle gıda ile ilgili ürünlerde kullanılmamalıdır. Temizlik malzemelerinin ambalajında, streç filmlerde, bahçe hortumlarında, plastik borularda, duş perdelerinde, kapı ve pencerelerde, oyuncaklarda kullanılıyor. Bu plastik çok sayıda zararlı toksin barındırır ve zehirli plastik olarak bilinir.
- 4: Düşük Yoğunluklu Polietilen (LDPE)
Daha çok yemek saklama kaplarında, dondurulmuş yiyecek ambalajlarında, çöp torbalarında, bazı plastik poşetlerde kullanılıyor. Kullanılması nispeten güvenli kabul ediliyor.
- 5: Polipropilen (PP)
Bu en güvenli plastik çeşididir. Herhangi bir zararlı madde içermiyor. Yemek saklama kaplarında, ilaç kutularında, yoğurt kaplarında, peynir kaplarında, margarin kaplarında kullanılıyor. Isıya ve yıpranmaya karşı dayanıklıdır.
- 6: Polistiren (PS)
Bu da oldukça güvenli bir plastik türüdür. Plastik çatal kaşıklarda, yemiş paketlerinde, köpük bardaklarda, yumurta kaplarında, marketlerde etin konulduğu köpük tabaklarda kullanılıyor. Geri dönüşümü oldukça zordur. Çevre açısından kullanımının sınırlandırılması gerekiyor.
- 7: Diğer
Yukarıdaki sayılanların dışındaki mazlemelerden yapılan plastik çeşididir. Saklama kapları, bazı pet şişeler ve damacanalarda sıkça kullanılıyor. Plastik ürün üzerinde bir numara yoksa bu ürün 7 numara kabul edilir. En zararlı plastik grubu 3 numara ile birlikte bu gruptur.
Plastiklerin Üzerindeki Numaralar ın Anlamı ?Sağlıklı plastik pet kaplar,plastik numaraları,tupperware plastik numaraları,plastik numaraları ve anlamları tupperware,plastik kaplar zararlı mı,plastik ürünlerin zararları,plastik kalitesi nereden anlaşılır?